dimecres, 16 de febrer del 2011

15. Maria Mercè Marçal

A l'atzar agraeixo tres dons...
... haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.

Aquest poema tan definitiu de Maria Mercè Marçal, que era filòloga clàssica i excel.lent poetessa és...el poema. El va escriure com donant resposta a un texto pràcticament igual d'un home....."famossísim" i "antiquíssim" agraint el fet de ser home. Vos donare una piruleta de comerç just si em dieu qui era...

20 comentaris:

  1. Pot ser que aquest "magnífic, famossisim i antiquissim" text del que parles i que Maria Mercè Marçal donà resposta sigues, taxán taxán (redoble)... LA BIBLIA?
    “donar gràcies a Jahvè per ser mascles, lliures i pertànyer al poble elegit".



    y así, Eva, salió de una castilla de Adán...
    aajajajajajajajjajaja...

    ResponElimina
  2. ui ui ui BLASFÉMIA, DIJE CASTILAA! QUERIA DECIR COSTILLAAAA!!

    ResponElimina
  3. Hola Núria,
    Jo només he trobat aixó: tradició jueva masclista “donar gràcies a Jahvè per ser mascles, lliures i pertànyer al poble elegit”

    No he sabut trobar a quin llibre de la biblia pertany. M'ho podries dir? Ho diu un profeta o ho diu Jesus? Només es curiositat. Pero m'agradría saber-ho. Gracies.

    Per cert. M'agradaría recomanar la lectura de la biblia, per a mí es la obra de ficció més influent de tota la história. Veurieu amb altres ulls a "la raça elegida". La "raça" que va exterminar el poble de Canaán i que está oprimint Palestina. Que es fan les victimes pel shoah i en realitat havienn abandonat la seva terra per a colonitzar altres (diaspora) i quan als senyorets senyorets els va venir en gana tornar a les seves terres de fa 2000 anys es troben amb que estan plenes de moros. Solució? Armament americá. Aquests yankees si veuen arabs i doblers junts (jasaiguin de venta de armes, comerç d'opi, peix robat al sahara o petroli) no tenen problemes en actuar en nom de la terra santa, la mare de Deu, o la estrella de david. A ells els es igual mentres guanyar doblers ja els va be.

    Si el cristianisme beu de la mateixa mentida i la mateixa hipocresia de la tradició jueva que serveix per mantenir els pilars de la nostra societat. Buff m'estic quedant agust. jajaja.

    Bé, Supos que no cal dir que no he defensat en cap moment un fet tan horrible com l'holocaust nazi. L'unic que he dit es que els que es queixaven de ser tractats de forma inhumana ara tracten així als palestins. Tampoc he criticat a ningú per ser jueu, he criticat els valors morals tradicionals que té aquesta societat i en la que es basa la nostra.
    L'unic que me queda afegir es que no hi ha races, per aixó ho posava entre cometes. Som tots iguals, o almenys (per raons biológiques) ho hauriem de ser.

    No se com pero sempre acab possant uns toxos que... Pero es que Neus, ho fas a traició. Ho sé, ho fas a posta. No pots mesclar racisme, religió i misoginia i demanar-me un comentari sense que escrigui indignat.

    ResponElimina
  4. No crec que ho diguès Jesús per què Això de "Jahvé" es de l'antic testament, aleshores, Jesús no havia nascut... No en tenc ni idea, intuesc (com a ex-alumne de la Puresa, jaja) que això ho degué dir algún profeta al llibre de l'Èxode on s'explica un poc l'història del poble israelita.

    I sí, durant la meva estança en un col.legi religiós catòlic, com podeu deduir he llegit i m'han explicat algunes coses sobre aquest llibre i he rigut molt, sí, ha estat molt divertit, com anar a un contacontes. El que no em feia tanta gràcia era pensar que hi havia gent, com les educadores del centre a les quals respect i estim molt, es creguessin tot això i ho ensenyassin com a ... ciència?. Era tot un teatre!!

    Però bé, així com parlam del cristianisme podem parlar del judaisme i el més criticat de tots : l'islam!!

    PD : si algú se la vol llegir, jo en tenc una a ca meva, li regal.

    ResponElimina
  5. A Sant Vicenç sa religió era molt light, o no Toni? jaja
    Comentant directament el poema i passant un poc des tema "Bíblia" que ja està més que comentat, i des que jo no en sé gaire, diré que l'actitud de la poeta és genial. Dóna les gràcies per ser tot el que és considerat inferior, i trob que és com dir directament a qui ho pensa que només són il·lusions seves, que NO es veritat, i que a més lluitarà per demostrar-ho, i demostrar que està a la mateixa altura (i si no for així, la repressió no tendria raó de ser). Vull dir, si les dones (no me ficaré en política) fossin tan inferiors com diuen, tendria sentit realment el masclisme? Jo pens que no. Si no tens 'por' d'alguna cosa, no et defenses d'ella, ni tan sols li dones importància, dic jo, si tu ets tan important, no perdràs el teu valuós temps criticant una cosa que tu consideres insignificant, o si?

    ResponElimina
  6. Quina necessitat tenen de criticar alguna cosa que segons ells es inferior? Per què voldria Déu criticar als homes si ja són inferiors a ell?

    Óle Mar!

    ResponElimina
  7. No fa falta dir que també estic d'acord amb la opinió de na Mar. Peor contestaré a na Núria.

    La veritat es que es una pardalada lo de que fos Jesus. Ell no es part de la tradició jueva. Pero es una pardalada la major part de coses que diuen que ha dit. De totes maneres ara no tinc la meva biblia aqui per llegir el troç i contextualitzar un poc, si en tinc una jo també. Pero ja la he deixada tot i que no la he llegida tota encara.

    Be, he de confesar que malgrat no es noti gaire, jo també vaig rebre una "educació" católica. I si, fer religió era molt divertit. Obviament jo era el que feia la contraria i demanava el perqué de les coses a classe i aixó no agrada a cap religiós.
    Si vols que parlem de l'islam podem parlar-ne pero es una religió com les altres, A lo millor un poc més avançada en el que es refereix a textos. Hi ha 400 anys de diferencia del nou testament al Corá (no són tan animals en el que escriuen) Pero es igulament utilitzada per oprimir als pobles i crear pobresa, com les altres. Ara son uns cap quadrats com els altres. De fet la majoria de coses que prediquen com la paraula de mahoma se la invente els integristes per controlar férreament al poble. Exactament com les altres religions. Jesucrist va dir: el regne dels cels esta a l'interior de vsaltres mateixos" está clar; volia dir: Feis bonda aqui que es el que teniu no hi ah res mes. Pero s'han de invetar beneitures com que va pujar al cel. Si hi ha avions allá i no han atroprellat mai cap sant! Quina gent...

    ResponElimina
  8. Bah, jo crec que ens de prendre sa Biblia com un text literari i ja està, Toni, to prens tot massa "al pie de la letra", jajaja relajate! Estic d'acord amb tu, ja ho saps, però... no és més que literatura antiga i ja està...

    PD : Bueno Neus, crec que ens mereixem sa piruleta de comerç just, no? jajaja

    ResponElimina
  9. Núria, tens tota la raó del món. Me puj a la parra per no res. Soc massa visceral algunes vegades. Pero es que m'agraden les coses ben fetes. I fer creure a milers de millons de persones que hi ha un Deu que els protegeix a ells, i que esta en contra dels seguidors de les altres religions només per guanyar doblers i mantenir el poder me pareix com a mínim malament. Per aixó vos amoll aquests tochacos infumables carregats de idees antisistema. ajjaja

    Pd: Neus, t'ho diem clarament: piruleta o dimisió. Sinó na núria, na Mar i jo actuarem com els liders religiosos mundials i controlarem el poble per treure'n profits materials nosaltres mateixos. ajajaja

    2ªPd: sa primera postdata era broma

    ResponElimina
  10. jajajaja al igual que las tres grandes religiones monoteistas!!! jajajajajajaj... Todo sea por una piruleta (és un bon lema)

    ResponElimina
  11. Con gran admiración por Sócrates, Platón escribió: "Doy gracias a Dios por haber nacido griego y no bárbaro, hombre y no mujer, libre y no esclavo. Pero sobre todo agradezco el haber nacido en el siglo de Sócrates."

    :P Piruleta, piruleta!

    ResponElimina
  12. joo, venia a posar-ho XD. Quan has dit lo de ateniense he pensat en algú que antes que desterrat d'atenes preferís ser mort. Aquest era Sócrates, el tábano de atenas. Només he dinat, i tot d'una ho he comprovat. Pero na Mar es més rápida sempre jajajaja.

    ResponElimina
  13. no meu deixat ni arribar a ca meva!!!! Malvados!!

    ResponElimina
  14. Núria! na Mar es una adicte a les piruletes i mos ha deixat a tu i a jo fora. Ja mos pot deixar pegar-li una chupadeta aquí comunisme cristià o res, eh? jajajaja

    ResponElimina
  15. jajaja jo estic a favor de compartir, així q no passeu pena, vos en comprare una des bar! :)

    ResponElimina
  16. Lo admito, fins i tot "el inspector gadget" és millor investigador que jo, perque fins al moment l'únic que he trobat referent a el que ens demanes ha estat això :

    1. «A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, / de classe baixa i nació
    oprimida. // I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.» Segons m’informa Ramon Balasch, una rèplica de Plató: «Als Déus agraeixo tres dons: haver nascut grec i no bàrbar, home i no dona, lliure i no esclau» que continua «Però sobretot els agraeixo haver nascut en el segle de Sòcrates». Segons la mateixa Marçal, es tractaria d’una paràfrasi de l’oració amb què els antics jueus agraïen a Jahvè de ser «mascles, lliures i del poble elegit»


    2. La poeta i traductora Maria-Mercè Marçal va escriure sovint sobre els seus trets no hegemònics, el que ella va anomenar la "triple rebel·lió", tres fets donats que assumia parafrasejant l'oració dels antics jueus en què agraïen a Jahvè ésser mascles, lliures i del poble elegit.



    ...
    quina ràbia! Bé, de totes maneres, seguiré cercant! A ZEUS PONGO POR TESTIGO QUE LA COSA NO SE QUEDA AQUÍ!!

    ResponElimina
  17. Jo he trobat més del mateix, com 10 entrades amb lo de Plató, i de moment res més... seguirem cercant!

    ResponElimina
  18. Sí! He trobat alguna cosa més, a veure si aquest pic és lo que cercàvem:

    En una ocasión, el filósofo griego Tales de Mileto explicó con las siguientes palabras los
    motivos por los que estaba agradecido a la Fortuna:
    “En primer lugar, por haber nacido humano, y no animal; después, por haber nacido
    hombre, y no mujer; en tercer lugar, por ser griego, y no bárbaro.”

    Mem si cau ja sa piruleta :P

    ResponElimina
  19. Me sent fatal, quan entro a classe se m'oblida aquesta altra vida paral.lela que tenim, vos deman perdó, vos dure les "piruletes" en tornar del pont, perquè la feina de recerca ha estat exitosa. És que no tinc temps de veure cada dia el blog.. i estic tan preocupada en veure com us va en "grec" que... en fin... vos deman disculpes i vos desig un bon pont!!!

    ResponElimina